Skulle du ønske det var deg journalistene ringte når de ville vite noe om ditt forskningsfelt? Eller at det var akkurat din kronikk som skapte debatt?
Forskere må formidle mer! Det er omkvedet fra universiteter, forskningsråd og EU. Du har trolig hørt det før: Det er viktig å ha en strategi, å kjenne målgruppa, ha gode eksempler, og alt det der. Men hvordan får du det til? Hva er det som gjør at noen forskere får plass i pressen og andre ikke? Hva kjennetegner egentlig en forskerprofil?
Har du høye ambisjoner for din forskningsformidling, er Bli en formidlingsproff! rett kurs for deg.
Gjennom tre samlinger på Otium får 8-12 deltakere tilgang på kunnskapen, erfaringa og hemmelighetene til forskningsformidlere i elitedivisjonen. Kurslederne tar deg i handa på veien mot å bli en knallsterk forskningsformidler.
Gjennom prosessen får du hjelp til å:
forstå hva som skal til for å få plass i media
finne ut hvor mye du kan forenkle før det du formidler blir feil
utforske hvordan man blir en av medias foretrukne “ekspertkilder”
se hvordan du kan bidra i samfunnsdebatten med din faglige innsikt
utvikle ferdigheter som gjør at du sparer tid og koser deg når du formidler
skrive en kronikk, populærvitenskapelig artikkel eller et blogginnlegg
Mellom hver modul får du en øvingsoppgave - og oppfølging.
Bli en formidlingsproff!
-
Hva er formidlingsgullet i din forskning? Og hvorfor skal du leite etter det? Din kunnskap er viktig for vår felles forståelse av verden, og samfunnet trenger at du sprer det du kan og vet. I første modul utforsker vi hvordan du kommer i gang, hvordan du identifiserer ulike målgrupper, hva media er på jakt etter, og hvor mye du kan forenkle før ting blir feil.
-
Hvorfor er timing alfa og omega når du skal få en journalist til å fatte interesse for budskapet ditt? I andre modul lærer du hvordan du kan utnytte såkalte “knagger” som dukker opp i nyhetsbildet. Vi ser på hvordan journalister tenker og hvordan mediebransjen funker. Vi ser også på mulighetene til formidling utenfor mediene.
-
Du kan med enkle grep tilpasse det du vil si til ulike målgrupper. I siste modul ser vi på hvordan du kan nå ut på mange ulike plattformer og på samspillet mellom sosiale medier og publiseringsplattformer. Vi blir kjent med mulighetene for å starte en debatt gjennom egne utspill, og ser på hvorfor det av og til er riktig og viktig å velge vekk deler av det du har på hjertet for å treffe godt med ditt viktigste poeng.
-
Guro Kulset Merakerås og Randi Lillealtern driver Funn forskningsformidling AS. De er begge forskningsformidlere og journalister med flere tiårs fartstid i mediebransjen. Duoen er kjent som inspirerende og engasjerte kursholdere.
Randi er påtroppende kommunikasjonssjef i NINA, Norsk Institutt for naturforskning. Hun jobbet i NRK i mange år, blant annet som prosjektleder i vitenskapsredaksjonen. Som selvstendig forskningsformidler har hun blant annet produsert tre sesonger av podkastserien “De store spørsmålene” for NTNU. Hun står også bak flere prisbelønnede lyddokumentarer for NRK og Adresseavisen.
Guro er selvstendig næringsdrivende journalist og forskningsformidler. Blant hennes mange fornøyde kunder er SINTEF, NTNU og NTNU Samfunnsforskning. Hun har vært skyggeskribent for over 100 kronikker. Guro har undervist journaliststudenter i faget formidling, er en prisbelønnet forfatter av fortellende sakprosa.
-
Våren 2025 (pilot):
Modul 1: 6.-7. mai
Modul 2: 27.-28. mai
Modul 3: 19. juni
Kursavgift: 38 000 kr minus 20% pilotrabatt = 30 400 kr.
Høst 25:
Modul 1: 19.-20. august
Modul 2: 9.-14. september
Modul 3: 2. oktober
Kursavgift: 38 000 kr
-
Otium i Trondheim er et hus Line Vaarum har skreddersydd for involverende kurs og møter. Det gamle trehuset har egnede rom for større samlinger, gruppearbeid og individuelt arbeid, og lunsjen nytes rundt langbord på kjøkkenet.
Hos Otium er lunsj og annen servering inkludert i kursavgifta. Med sin lange erfaring som tilrettelegger, sørger Line for kursdager med trivsel og utvikling.
Otium ligger i Kongens gate 85a, bak den brune porten til byens gamle tukthus.